ARTIK KAMBUR DURMAMAK SİZİN ELİNİZDE

blog yazısı ekle !

ARTIK KAMBUR DURMAMAK SİZİN ELİNİZDE

Hemen hemen herkes çocukluğunda bir kez bile olsa annesi tarafından 'Dik dur, yoksa kamburun çıkar' diye uyarılmıştır. Peki bu kamburluk nedir?

Kifoz, kamburluk olarak da bilinen, omurganın öne doğru eğilmesiyle meydana çıkan bir hastalıktır. İnsan omurgasında yandan bakıldığında anatomik olarak birbirini izleyen ters eğriliklerden biridir. Kifoz çok karşılaşılan bir duruş bozukluğudur. Ve kimsenin de olmak istemediği bir duruştur...:S Türkiye ve hatta Dünya üzerinde en sık görülen ortopedik rahatsızlık "kamburluk". Yaşlılarda görülme olasılığının yüksek olmasına karşın masabaşı işte çalışan ve konforsuz sandalye ile saatler boyun bilgisayar başında zaman geçiren gençlerimizin aslında her biri bu hastalık riskini taşımaktadır.Kamburluk en sık 2 şekilde rastlanmaktadır. Düz veya yana doğru bir biçimde görülür.Hastalık ilerlediği safalarda kişi dik durmakta çok büyük zorluklar çeker eğer hastalık tam olarak yerine oturmuşsa dik pozisyonda durması olanaksızdır. Kamburluk dediğimiz ortopedik hastalığımızın illa sonrada olacak diye bir kaidesi yoktur.

Kifoz hastalarında baş vücuda göre öndedir ve sırta yandan bakıldığında kifoz çıkıntısı fark edilir. Bazılarında bel çukurunda da bir artış söz konusu olabilir. Tedavisine geldiğimizde kamburluk en zor ortopedik hastalıklardan birisidir, hatta en zorudur denilebilir.çünkü ne bir ilaç nede cerrahi bir operasyon ile düzeltilmesi mümkün değildir.Fakat sürekli olarak kullanılan egzersizler hastalağın dahada ileri gitmemesi ve solunum sıkıntısı çekmemeniz açısından önemlidir.

Her duruş bozukluğu kifoz değildir. Kambur durmak bazı kişiler için bir alışkanlıktır. Bu kişilerin kifoz hastalarından farkları istediklerinde dik durabilmeleridir ve genellikle röntgen açı ölçümleri de normale yakın çıkar. O durumda yapılması gereken en iyi tedavi şekli duruş bozukluğuna yönelik yapacağınız antrenmandır. Duruş bozukluğu zaman içinde esnekliğini yitirebilir. Zaman içinde koltuğa yığılarak kambur oturmaya ve kambur yürümeye bağlı olarak omurgadaki bazı bağlar kısalarak kifoz hastalığına dönüşebilir. çaba sarf etseler de dik duramayan kişilerde duruş bozukluğunun kifoz hastalığına dönüştüğü düşünülebilir. Bu sebeple ileride oluşabilecek kamburluğu önlemek için duruşa dikkat etmek önemlidir. Kifoz hastalığına neden olan en önemli etkenlerin başında, psikolojik nedenler ve mesleki yaşantımız yer alıyor. İş yerinde oturma pozisyonuna dikkat ederek ilk tedaviye başlayabilirsiniz. Psikolojik nedenlere gelincede, dönemsel olsalar dahi sırt ağrısınıda beraberinde getirir. Hayatınızda ne olursa olsun ama her döneminde mutlaka spor olsun. Spor yaparken ki vücudunuzun salgıladığı hormonlar sizin bu içinde bulunduğunuz psikolojik durumdan kurtarıcak en sağlıklı çözümdür. Ve evet spor yaptığınız için de psikolojik nedenler sizi kamburluğa götürecek bir neden olmaktan çıkar

öncelikle pilates yapmak ve yüzmek duruşu düzeltmeye çok etkili olacaktır. Kamburluk (kifoz) için yapılması gereken en önemli antrenman programının içinde sırt kaslarını güçlendirici egzersizler ve göğüs kaslarını gerdirici egzersizler yapılmalıdır. Alanında uzman eğitmenler eşliğinde yapacağınız doğru antrenman hem psikolojik açıdan hemde duruşunuz açısından olumlu sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Stüdyomuzda özel antrenman programlarıyla daha güzel bir duruş imkanını size sunuyorlar. Dik durmak bu kadar zor olmamalı...