PİLATES NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

blog yazısı ekle !

PİLATES NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Pilates nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır?

Ortaya çıkışında ''dört duvar arasına mahkum olma'' durumunun etkili olduğu bir egzersiz programı olan pilates 2000'li yılların başında ülkemizde de popülerleşmeye başlamıştır. Bazen evlerimizden bile çıkamadığımız bir pandemi dönemi yaşandı ve süreç hala devam ediyor.

Bu durum bizi sedanter; yani hareketin olmadığı bir yaşama doğru hızla yönlendiriyor; artık günlük alışverişimizi yapmak için bile hareket etmemiz gerekmiyor. İhtiyacımız olan neredeyse her şey direkt kapımızda beliriyor; artık kalkıp kapıyı açmamıza bile gerek yok! Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 yılında açıkladığı "Fiziksel Aktivite Raporu"na göre ise hareketsizlik dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer aldığını bilmenizi isteriz.

Öte yandan içinde bulunduğumuz dönemin, doğurganlık oranının giderek düştüğü ve tüm dünya nüfusunun giderek yaşlandığı bir dönem olduğu da aşikar. İnsan yaş aldıkça yaşa bağlı fizyolojik değişiklikler yaşanıyor, kas gücü ve esnekliği giderek düşüyor, dokular ve işlevlerde bozulmalar meydana gelmeye başlıyor, minerallerde azalma oluyor ve tüm bunlara bağlı olarak günlük hayattaki işlevleri sürdürmede zorluklar yaşanmaya başlanıyor. Bazen kaldırımdan inmek bile zorlaşıyor.

Bu nedenle yetişkin-yaşlı nüfusun mobilite yeteneğini arttırması ve bağımsızlığını koruması için düzenli fiziksel aktivitelere yönelmesinin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Pilates nasıl ortaya çıkmıştır?

Mobilitenin arttırılmasında günümüzde oldukça etkili bir yöntem olan pilatesten bahsetmeden önce pilatesin tarihçesi hakkında bilgi vermemiz gerekiyor: Fiziksel aktivitenin hayatındaki önemini çok erken yaşlarında keşfetmek zorunda kalan bir kişi tüm dünyaya bu yeni egzersiz programını kazandırıyor. Bu kişi 1883 yılında Almanya'da doğmuş olan Joseph Humbertus Pilates. Doktorlar tarafından çok fazla yaşamayacağı söylenen Pilates'in çocukluğu astım, raşitizm, ateşli romatizma gibi hastalıklarla dört duvar arasında geçiyor. Pilates bu hastalıklarının üstesinden gelebilmek amacıyla jimnastik, dalış, kayak, vücut geliştirme, dövüş sanatları, dans gibi çeşitli spor branşlarıyla ilgilenmeye başlıyor; Doğu ve Yunan felsefelerini inceliyor, Zen meditasyonundan ilham alıyor ve yıllar içerisinde bütünsel sağlığa giden, kendisine has egzersiz modelini oluşturuyor. Pilatesin gelişimi ve pilatesin faydaları işte bu modele dayanıyor.

Pilates nedir?

Sistemli bir egzersiz olan pilates vücudun her noktasını çalıştırmayı öngörüyor; ancak tabi ki program sadece bedeni değil aynı zamanda zihni güçlendirmeyi de hedefliyor. Hatta programın sahibi Pilates, vücudu kontrol edebilmek için öncelikle zihni kontrol etmek gerektiğini düşünmektedir. Bu nedenle ''Düşünce vücudu yönetir.'' düşüncesini egzersiz programının merkezine koymuş ve özel nefes alma tekniklerini pek çok spor branşının çeşitli özellikleriyle birleştirmiştir. Doğru ve dengeli nefes alma teknikleri ile zihni kontrol etmek programın merkezinde yer almaktadır.

2 ana yöntemle uygulanan pilates programı yerde yapılan mat egzersizlerinden oluşabilir, bu egzersizlere top ya da lastikler kullanılabilir; yer çekiminin de temel araç olduğu çalışmalarda kasları güçlendirmenin yanı sıra doğru duruş ve denge çalışmaları da yapılabilir. Diğer yandan Pilates'in 1. Dünya Savaşı sırasında yaralanan askerleri yataklarında tedavi edebilmek amacıyla geliştirdiği ''reformer'' adı verilen alet ile program oldukça etkili bir hale gelmiştir. Pilates egzersizlerinin kas gücünü ve vücut farkındalığını arttırdığı, esnekliği ve denge kabiliyetini geliştirdiği, stresi azaltıp odaklanmayı sağlayarak zihinsel iyi olma durumunu da etkilediği ifade edilmektedir. Yani pilates yapmak vücudun birçok noktasını aynı anda çalıştırmak anlamına da gelmektedir. Yapılan pek çok çalışma egzersizin damar hastalıkları ve şeker hastalığı riskini azalttığını, vücut duruşunu geliştirdiğini, eklem ağrılarını azalttığını, depresyonu engellediğini ve tüm bunlara bağlı olarak yaşam kalitesini arttırdığını göstermektedir.

Sizleri, yaşadığı tüm sağlık sorunlarına rağmen, birbirinden farklı 600'den fazla egzersizi geliştiren ve geliştirdiği metoda ''kontroloji sanatı'' adını veren Pilates'in motivasyonunu örnek almaya davet ediyoruz. Harekete geçmek ve kontrolü elinize almak için hiçbir zaman geç değil.
aegon.com.tr dan alınmıştır.